Nyhetsarkiv

Årets företagare 2009

Publicerat 2009-11-15 00:00 av Oscar Fredriksson

Åkeribröder blev Årets företagare

Två bröder har utsetts till Årets företagare 2009. De har utvecklat sitt företag från ett åkeri till att nu ta emot praktiskt taget alla serviceuppdrag.


Bröderna Stefan och Peter Fredriksson har utsetts till Årets företagare 2009. Deras åkeriföretag fyller 20 år i dag. (2009-11-15)

(Foto: HD/NST NIKLAS GUSTAVSSON)

Så lyder motiveringen

"Efter övertagande av familjeföretaget har man visat sig var kunniga och företagsamma samtidigt som man utvecklat företaget på ett förtjänstfullt sätt och skapat såväl tillväxt som nya arbetsstillfällen.

Årets företagare har också utvecklat nya delar i verksamheten så att företaget idag vilar på en säker grund för en fortsatt utveckling."

ÅSTORP. Årets företagare i kommunen utsågs i går kväll på ett evenemang i Kulturhuset. Företagarna i Åstorp tillsammans med kommunen lämnade över utmärkelsen till Stefan och Peter Fredriksson, Bröderna Fredrikssons Åkeri.

— Det är en ära att få en sådan hedersutmärkelse, och ett erkännande på att vi gjort något rätt. Personalen har lika mycket förtjänst i det här. Utan dem hade vi inte kommit någonstans, säger Stefan Fredriksson.

— Dessutom fyller företaget 20 år den 27 mars så det passade bra, säger Peter Fredriksson.

Företaget startades för 20 år sedan, då med far och söner. 2006 tog bröderna över driften. Sedan starten har verksamheten utökats till att nu utföra alla sorters åkeriverksamheter med direkttransporter inom Europa.

— Vi har en bud- och expresservice där kunderna ringer till oss och så fixar vi det på direkten. Det kan vara att en maskin gått sönder i Portugal och reservdelar behöver transporteras dit. Då sätter vi två man i bilen och kör raka spåret dit, säger Stefan Fredriksson.

Trots att företaget har växt och nu har 18 heltidsanställda hoppar bröderna själva upp bakom ratten när det behövs. Under åren har man också skaffat maskiner och fordon för att kunna erbjuda allt från busstransporter och liftuthyrning, till trädgårdsskötsel och containeruthyrning.

— Vi är ett serviceföretag och en problemfixare. Vi är integrerade i flera företag där vi till exempel kan ha en kille som klipper häckar, sköter städningen och kör bud dagligen för ett företag. Han blir en fixare hos dem.

— Så egentligen är vi så mycket mer än ett åkeri. Vi borde byta namn men har inte kommit på vad vi ska heta i stället, säger Stefan Fredriksson.

Bröderna diskuterar med kommunen om ett tomtköp på södra industriområdet för att kunna utveckla ytterligare.

— Vi är trångbodda i dag och vi får inte bebygga mer här. Tanken är att behålla de här lokalerna men flytta huvudverksamheten till industriområdet, säger Peter Fredriksson.

Bröderna Fredriksson fick utmärkelsen i konkurrens med elva andra företagare som nominerats av allmänheten.

— Sedan 2003 gå vi ut varje år med en allmän inbjudan att nominera företagare. Det gör att vi får många kandidater och en bra bredd. Vi har också fått förslag på företag som vi annars kanske inte tänkt på, säger Claes Sjöland, ordförande i Företagarna i Åstorp.

Utmärkelsen har delats ut sedan 1985. Vinnarna i varje kommun går vidare först till regionen som utser en vinnare som därefter åker till Stockholm där årets företagare för hela landet utses.